Tanssitaito ja sen oppiminen on monisäikeinen prosessi, johon mahtuu askelien ja kuvioiden opettelun lisäksi paljon muuta. Opeteltavalle tanssilajille tyypillisen liikkeen löytäminen voi olla yllättävän haastavaa ja parin kanssa yhteisen tanssin löytyminen tuo mukavan lisähaasteen paritanssien harrastajalle. 

Sinusta voi kenties joskus tuntua, että tanssitaito on puutteellinen, vaikka on oppinut askeleet ja saa tavallisimmat kuviotkin toimimaan. Voi olla, että tanssiasennon kanssa on haasteita, sitä ei saa tuntumaan hyvältä tai että et onnistu löytämään hitaaseen valssiin kaunista nousua ja laskua tai fuskuun rentoa joustoa vaikka kuinka harjoittelet. Tanssiasennossa kenties olkapää työntyy eteen, vaikka kuinka yritä tai joustaminen tuntuu kömpelöltä pitkänkin harjoittelun jälkeen. Mitä asialle voisi tehdä? 

Tämän artikkelin tavoitteena on saada sinut oivaltamaan, että kehollista taitoa on helpompi omaksua, mikäli fyysinen suorituskyky on hyvä ja kehon lihaksisto on tasapainoinen ja toimintakykyinen. Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että erilainen oheisharjoittelu tanssitaidon harjoittelemisen lisäksi auttaa taidon kehittymisessä!

Mistä tanssitaito ja sen osa-alueet muodostuvat?

Tanssikoulumme ydinperheen Samuli Koivuniemi on fysiikkavalmentaja, joka kirjoitti reilu vuosi sitten asiasta blogiartikkelin www.tanssintahti.com -sivujen Tanssintarinaa blogiin. Hän toteaa siinä, että aiemmin eletty elämä ja harrastukset elävät omaa elämäänsä kehossa ja voivat aiheuttaa haasteita tanssillisessa taidossa kehittymisellä. 

Lue koko artikkeli tästä —Samuli on kuvannut viihdyttävän itseironisesti asioita, joiden kanssa painiskeli tanssiuransa aikana. 

Samuli kertoi blogissa omakohtaisen tarinan, joka lyhykäisyydessään on seuraava:

Samuli oli lapsena liikunnallisesti aktiivinen ja jossain määrin myös lahjakas useammassa lajissa. Harrastuksiin kuuluivat koko lapsuuden ajan jääkiekko ja jalkapallo, Bätmän-jumppassakin käytiin ja jossain vaiheessa tie vei myös tanssisalille ja tanssiurheilun pariin. 

Tanssin parissa kului vuosia ja koko ajan myös pallopelit kuuluivat elämään, näistä yhä enenevässä määrin jääpallo. Viimeisimpien tanssivuosien aikana Samuli joutui kipuilemaan ongelmallisen vakiotanssiasennon kanssa: vasen käsi työntyi väkisin eteen eikä pysynyt ”omalla paikallaan” ja tämä aiheutti haasteita sekä parille että lajinomaiselle kehonkäytölle. Tahdonvoima ei riittänyt pitämään kättä oikeassa asennossa ja tanssiura loppui murrosiän tietämillä. 

tanssitaito ja fyysinen suorituskyky
Tässä kuvassa näet havainnollisesti, miten kiristynyt etupuolen lihaksisto ja lapatuen puute vaikuttivat Samulin vasemman käden asentoon. Tämä aiheutti kyseisessä promenaadiasennossa mm. sen, että Emmiina-parin selkä kaatuu liian taakse koska kehojen tasapaino ei ole harmoniassa.

Myöhemmin, opiskellessaan ihmiskehoon liittyviä asioita ja valmentamista Samuli ymmärsi mitkä asiat olivat vaikuttaneet siihen, että tanssiasento ei korjaantunut vuosienkaan korkeatasoisen valmennuksen jälkeen: tanssitunneilla yritettiin korjata ”virhettä” puuttumatta sen syyhyn. Syynä oli yksinkertaisesti se fakta, että koko lapsuusiän jatkunut jääkiekko- / jääpalloharrastus, joissa oikea käsi oli vahvistunut vasempaa huomattavasti vahvemmaksi, etupuolen lihaksisto oli kiristynyt ja hartialinja oli kääntynyt eteen ja tämän kautta yläselän ja lapatukeen vaikuttavien syvempien lihasten kontrolli ja hallinta oli toispuoleista ja myös vajavaista. 

Mitä asioita sinun kehossasi asuu?

Jos tuntuu, että sinulla on artikkelin alussa mainittuja haasteita tai vastaavia kompastuskiviä taidon kehittämisen matkalla, palaapa ajassa taaksepäin ja mieti elämääsi Samulin artikkelin pohjalta. Onko haasteen taustalla aiempi liikuntaharrastus, jonka kautta kehon lihastasapaino ei ole sopusuhtainen. Tanssiasentoon liittyvät haasteet johtuvat usein jostain tämän tyyppisestä asiasta. Toisaalta voi myös olla, että aiemmassa elämässäsi ei ollut tarvetta kehittää vaikkapa nilkan ja jalkaterän lihaksistoa, joiden heikkous vaikuttaa ratkaisevasti moneen tanssilliseen asiaan.

Kuten alussa todettiin tanssitaidon rakentuminen pitää sisällään monenlaisia asioita. Suosittelen lukemaan ajatuksen kanssa tätä asiaa koskeva artikkelin ja pohtimaan, mitkä aiemmin elämässäsi mukana olleet asiat ovat jo kenties tuoneet kehoosi osaamista näistä asioissa. 

Lue tanssitaidon rakentumiseen liittyvä artikkeli tästä.

Tanssitaito ja fyysinen suorituskyky

Kuten Samuli artikkelinsa lopuksi sanoo: ”Ihmiskeho on monimutkainen tapaus, jossa pienikin yksityiskohta saattaa vaikuttaa isosti kokonaisuuteen. Jos haluat kehittyä tanssijana ja ennen kaikkia nauttia siinä onnistumisesta, tuntea hyvää oloa, anna kehollesi siihen mahdollisuus. Mikäli joku asia tanssissa tuntuu ”hankalalta” kehossa, on varsin oletettavaa että kehityksen hidaste liittyy samaiseen asiaan. Lajia tukeva fysiikkaharjoittelu on paikallaan niin harrastajalle kuin huipulle tähtäävälle. 

Osta TanssiOnline jäsenyys ja paranna tanssitaitoasi oheisharjoittelulla!

Fyysisen suorituskyvyn ei tarvitse olla huippuluokkaa, mutta minkä tahansa kehollisen taidon (myös tanssitaidon) omaksuminen on helpompaa, jos kehon lihaksisto on tasapainossa ja toimintakykyinen.

Samuli pyörittää tätä nykyä valmennusyritystä puolisonsa kanssa.

Asian aktiivinen työstäminen sekä omatoimisesti että yhdessä oman tanssinopettajan kanssa on ensimmäinen askel näitä haasteita selätettäessä. Mikäli ratkaisua ei tunnu löytyvän, on olemassa rautaisia ammattilaisia, jotka pystyvät auttamaan asiassa. 


Liisa Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti, liisa@tanssintahti.com, 050-4431011